Staatsecretaris van Rijn: “navulbare e-sigaret niet verboden”.

In een brief van 29 januari j.l. aan de Voorzitter van de Tweede kamer, heeft staatsecretaris van Rijn geschreven dan de navulbare E-sigaret niet verboden wordt, en dat de navullingen, mits niet geleverd in grotere verpakkingen dan 10ml gewoon zullen worden toegstaan. Dit staat in het compromisvoorstel. Hieronder de quote uit deze brief:

“Voorts is gevraagd naar de inzet van de Nederlandse regering ten aanzien van de
navulbare e-sigaret die kansrijk zou zijn als substitutieproduct en waarvan zij niet zou
willen dat die specifieke categorie zou verdwijnen. In de compromistekst wordt de
navulbare e-sigaret niet verboden. Ook de navulverpakkingen blijven toegestaan,
behoudens dat zij niet meer dan 10 ml vloeistof bevatten.”

bron: EU-Voorstel: Richtlijn Tabaksproducten COM (2012) 788

Juist de navulbare E-sigaret blijkt zeer effectief te zijn om E-rokers ervan te weerhouden terug te grijpen op de carcinogene sigaret. Dit is winst, want in tegenstelling tot de aanname dat alleen de wegwerp look-a-likes op de markt zouden kunnen blijven, wordt hier gesteld dat – gezien de opmerking van de 10ml vloeistof navullingen – de clearomizer systemen gewoon op de markt kunnen blijven. De leeftijdsgrens zal op 18+ gezet worden en de veiligheidseisen, als ook de etikettering zal worden verscherpt. De Nederlandse regering biedt zo mogelijkheden om de E-sigaret, zij het gereguleerd, voor de consument beschikbaar te houden.

In het verslag van algemeen overleg van de Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken, vastgelegd op 24 januari j.l. en daterend van 5 december 2013, stelt kamerlid Rutte: “Nu bereiken mij en naar ik aanneem ook mijn collega’s signalen dat het de inzet van het voorzitterschap in de triloog is om de hervulbare e-sigaret — dat is het product dat het minst lijkt op een sigaret en dat dus de grootste kans biedt tot substitutie van tabak — te verbieden. Dat lijkt de VVD een ronduit slechte zaak.”

bron: Nr. 328 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 24 januari 2014

De VVD had dus op 5 december al de intentie om zich hard te maken voor toelating van hervulbare E-sigaretten. Al met al blijft het nog even afwachten in welke vorm de Nederlandse Regering de TPD an de EU in het vat gaat gooien, maar het ziet er naar uit dat met wat aanpassingen van de verkopende partijen, de reguliere E-roker met zijn clearomizersetje weinig problemen gaat ervaren binnen een Nederlandse wetgeving.

[x]HotCoil Digital Media