Niet alle EU landen halen de TPD wetgeving voor mei 2016

Het blijkt moeilijk voor sommige EU landen om de TPD richtlijnen te implementeren in de eigen wetgeving. Vooral de zuid Europese landen hebben hier problemen mee.

TPD

Volgens Ecig Intelligence zijn sommige EU landen nog niet eens begonnen met het noodzakelijke consultatie werk, zoals Cyprus, Griekenland, Malta en Slovenië. In wat andere landen zijn ze er nog mee bezig maar de kans dat ze de deadline van mei 2016 gaan halen met betrekking tot hun regelgeving is erg klein.

EC gaat desnoods zelf TPD in pure vorm afdwingen

Landen die de deadline van 20 mei 2016 niet halen riskeren rechtszaken die gestart zullen worden door de Europese Commissie, bedrijven of zelfs individuen.

Als de EU lidstaten geen eigen tabakswet presenteren voor die datum, zou het kunnen dat de EC zelf bij die landen de TPD in haar originele vorm gaat afdwingen.

Het braafste jongetje van de EU klas, Nederland dus, kwam in februari 2015 al met een eigen interpretatie in de vorm van het Tijdelijk Warenwet Besluit E-sigaretten. Deze wordt voor het grootste gedeelte meegenomen in de tabakswet welke in Nederland uiteraard ruim op tijd in de maand mei wordt ingevoerd.

Ook België heeft sinds januari 2016 strikte bepalingen voor de elektronische sigaret aangekondigd. Duitsland lijkt wat milder om te gaan met onze gewaardeerde dampers…

bron: PGVG