Mogelijk rekenfout bij interpretatie CLP voor E-liquids door NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stuurde aan de hand van onderzoeken op liquids in januari, in de maand februari brieven aan diverse e-sigarettenhandelaren met hierin de opdracht de etiketten aan te passen aan de CLP verordening en het plaatsen van doodshoofdstickertjes op de flesjes. Ook voelbare gevarendriehoekjes en diverse waarschuwingszinnen om aan te geven dat e-liquids wel heel erg gevaarlijk en schadelijk zijn voor de gezondheid. Vanaf 2,5mg/ml zouden de labels dan al flinke waarschuwingen moeten dragen en vanaf 5mg/ml ook doodshoofdstickers.

De Esigbond, de branchevereniging van E-sigarettenhandelaren meent stukken in bezit te hebben, die aantonen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zich mogelijk een komma heeft verrekend, en dat de juiste interpretatie van de CLP verordening moet zijn 25mg/ml in plaats van 2,5mg/ml nicotine.  In Duitsland moesten, al weer meer dan een jaar geleden, juist de toen gevoerde doodshoofdjes van de etiketten worden gehaald omdat de dosering nicotine voor het doodshoofdlabel veel te laag was. De Esigbond heeft dit “komma” aspect aangekaart bij de NVWA, die de stukken  zou gaan verifiëren.

Mocht de NVWA zich vergist hebben in één kommapositie, dan komt er een volgend punt kijken bij dit verhaal. Veel shophouders zijn onder dwang van een mogelijke hoge boete gaan “omlabelen” conform de interpretatie van de NVWA. Dit heeft voor de shophouders veel kosten met zich meegebracht, zowel in het arrangeren van nieuwe labels, doodshoofdjes, en voelbare driehoekjes, maar ook in de vorm van de vele manuren die in het “omlabelen” is gaan zitten. Dit zal leiden tot het claimen van schadevergoedingen bij de NVWA om minimaal de gemaakte kosten te verhalen op deze instantie. De schade door een mogelijke “kommafout” en het verplicht omlabelen ligt, als men het berekent over het aantal shops die Nederland nu telt, op minimaal tientallen duizenden Euro’s en mogelijk een stuk hoger tot enkele honderd duizenden Euro’s.

Intussen zijn er shophouders die tegen het verstrijken van de genoemde termijn van de NVWA brief aan zitten te kijken, en nog steeds “omlabelen” om te voldoen aan de mogelijk foutieve interpretatie van de NVWA. Indien blijkt dat de NVWA, momenteel de harde lijn inzettend op de liquids voor de e-sigaret, zich op een komma heeft verrekend, dan is dat een flinke blamage en een onnodig dure “grap” te noemen van deze overheidsinstantie.

Zodra hier meer duidelijkheid over komt, zal HotCoil Digital Media u hierover informeren.

bron: DampTV/YouTube

zie ook: E-sigarettenshops in Nederland moeten labels aanpassen