Kort Geding inzake AMvB E-sigaret

Op vrijdag 13 maart was het Kort Geding van de Esigbond versus de Staat der Nederlanden inzake de Algemene Maatregel van Bestuur voor E-sigarettenhandel. Het Kort Geding werd gehouden in het Paleis van Justitie in Den Haag. Zo’n zeventig mensen waren daarbij aanwezig onder wie leden van de Esigbond, Acvoda en mensen die de elektronische sigaret dagelijks gebruiken als vervanging van de klassieke carcinogene sigaret.

 

Het verhandelen van E-sigaretten en E-liquids wordt door de overheid nagenoeg onmogelijk gemaakt door de absurde regeltjes die zij heeft opgesteld voor een artikel waar zij zelf niets van begrijpt. Het veiligstellen van accijnzen door het traineren van de verkoop van het minder schadelijke alternatief lijkt hoofdbelang te zijn voor de staat. [Hotcoildm]

De advocaten van de E-sigbond stellen dat de verkopen sinds de aankondiging van de AMvB flink zijn gedaald. De overgangstermijn is te kort en daardoor blijven nu veel E-sigarettenshops zitten met voorraden die niet meer verkocht mogen worden. Daarnaast stellen de advocaten dat de AMvB zo warrig is, dat het in het geheel niet duidelijk is wat er met tal van regels bedoeld wordt. De overheid laat hierbij ook verstek gaan als er om uitleg gevraagd wordt. Zij schijnt van tal van regels ook niet te weten hoe die geïnterpreteerd dienen te worden.Tevens zou er vanuit het buitenland, zelfs binnen de EU door consumenten gewoon E-sigaretten kunnen worden besteld die in Nederland niet verhandeld kunnen worden. Dit is in strijdigheid met het vrije handelsverkeer, stellen de advocaten.

Komt bij, dat de overheid nauwelijks kennis heeft van wat een hedendaagse damper in gebruik heeft. De overheid leeft dankzij de armzalige factsheet van het RIVM nog in het vorige decennia van de 21 eeuw.

Het verweer van de landsadvocaat is, dat dit alles gedaan is om de veiligheid te waarborgen en kinderen te beschermen. Zij heeft immers een enorme kennis opgedaan bij een plaatselijke sigarettenketen met blauw/geel/wit logo en weet precies hoe alles werkt. De landsadvocaat stelt tevens dat de AMvB sinds oktober 2014 al bekend was, en dat bedrijven zich daarop hadden kunnen instellen. De klacht over de kosten van omlabelen van etiketten en registraties e.d. wordt als bedrijfsrisico weggezet. Er zou ook geen sprake zijn van strijdigheid met het vrije handelsverkeer.

Het blijkt tijdens de zitting dat de overheid geen idee heeft wat een bruto tankinhoud is, en wat een netto tankinhoud. Het is namelijk zo dat de tankjes ofwel clearomizers door de constructie nooit 100% kunnen worden afgevuld waardoor de hoeveelheid liquid die erin past altijd lager is dan de maximale inhoud van een tankje of clearomizer. De overheid geeft blijk hiervan geen benul te hebben.

De AMvB stelt dat ook onderdelen voorzien moeten zijn van waarschuwingen m.b.t. nicotine. De rechter vraagt hierbij of dit ook geldt voor boutjes, moertjes, siliconen ringetjes etc. De NVWA stelt hierbij dat ze daar niet naar zullen kijken maar wel naar tankjes en verdampelementen. Men kan zich afvragen dus waarom het ├╝berhaupt zo knullig omschreven is in de AMvB.

De rechter doet op 31 maart schriftelijk uitspraak. De Esigbond heeft alle vertrouwen in een goede afloop.

bron: Damptafel.nl, Twitter Esigbond, Diverse bronnen Twitter #Esigbond