EU stemt voor Tobacco Products Directive – E-sigaret wordt gereguleerd

Het lobbycircus van de TPD belanghebbenden

Na een moeizame gang van het proberen te plaatsen van de E-sigaret onder de geneesmiddelenrichtlijn door de EU commissie, veel gelobby en nachtelijke overleg, kwam men in december vorig jaar met belanghebbenden tot een akkoord om de E-sigaret te reguleren onder de tabaksrichtlijn. Dit was zeer tegen het zere been van de farmaceutische industrie, die er die dagen op los gelobbyd hebben.

Big Tobacco, in haar belang, probeerde juist de Tabaksrichtlijn (Tobacco Products Directive, ook wel TPD) te traineren, terwijl lobbyisten van gezondheidsclubs de E-sigaret wel binnen de TPD wilden zien, maar dan het liefst nagenoeg dood gereguleerd. De E-sigaret lobby zat daar midden in en probeerde koste wat kost eruit te halen wat eruit te slepen viel binnen deze inhalige groep belanghebbenden waarvan sommige lobbyisten miljoenen Euro’s hebben ingebracht. Dat was december. Er kwam een soort van akkoord uiteindelijk, waarmee te werken valt, maar niet van harte. De E-sigaretten zouden moeten gaan voldoen aan redelijk zware eisen voor veiligheid en gebruik. Het onderbrengen van de sterk concurrerende E-sigaret bij de warenwet bleek een no-go bij de heren en dames politici, en dus moest men kiezen of delen. Terug naar de geneesmiddelenwet? E-sigaretten op doktersrecept? of toch maar eieren voor je geld kiezen en kijken of de E-sigaret zo te maken zijn dat ze aan de regelgeving voldoet?

26 februari, de plenaire stemming

voor velen kwam het toch nog als een verrassing dat de TPD zo makkelijk werd aangenomen. In de stemming bleek dat 478 stemmen in het voordeel stemden van de TPD en ‘slechts’ 130 tegen.  Het betekent dat Nederland dus beleid moet gaan maken binnen de kaderrichtlijn van de TPD. Hoe dat eruit zal zien is nog niet bekend.  Ter overbrugging naar deze nieuwe tabakswet toe wordt door staatssecretaris van Rijn binnen de mogelijkheden die de warenwet en de chemiewetgeving momenteel biedt, al beleid gemaakt en uitgevoerd.  De onderzoeken van de Voedsel en Warenautoriteit zijn hier een voorbeeld van en het richt zich dan op de navul-liquids. de lidstaten moeten de TPD in wetgeving omzetten binnen een bestek van ongeveer twee jaar. Vooral Engeland en Frankrijk ondervinden hier grote problemen. In Engeland werd ongeacht de uitkomst al gesteld dat E-sigaretten onder de geneesmiddelenwetgeving zou vallen. In Frankrijk mag men de E-sigaret dan niet meer via internet verkopen, maar moet dat gebeuren door vergunninghoudende sigaren/sigarettenzaken. In Nederland zijn er nog tal van opties open en niet besloten. België? Daar was het al een medicijn, en dat zal het vermoedelijk blijven. Dit omdat lidstaten zelf mogen beslissen om de E-sigaret als medicijn te classificeren of als een irritant “kind” onder de TPD.

Hoe nu verder?

De E-sigaret heeft het sowieso overleefd. De E-sigaretten die met liquid ZONDER nicotine worden verkocht vallen niet onder de TPD. Er is ruimte genoeg voor de wegwerpsigaretten, maar ook met diverse aanpassingen voor systemen die gebruik maken van clearomizers en navulvloeistof. Rutte (VVD) heeft in december gepleit voor het voortbestaan van dit soort systemen. Er komt steeds meer en meer inzicht in wat de E-sigaret nu precies is, en vooral wat het betekent voor mensen die hun klassieke sigaret aan de wilgen willen hangen. De branche en producenten van de E-sigaretten hebben nu tijd om innovatief om te gaan met de nieuwe TPD richtlijn, en gezien de snelheid waarmee producenten nieuwe producten op de markt brengen, lijkt het erg reëel dat men daarmee aan de slag gaat. Europa is voor China namelijk een flinke afzetmarkt, en zullen hierop gaan anticiperen. In Nederland zullen diverse partijen die belangen hebben in de E-sigaretwereld gaan strijden met de overheid om het onderste uit de kan te halen. De toekomst van de E-sigaret is gegarandeerd, maar ook dit product zal nu de fase in gaan van aanpassingen aan de politieke wil.

De E-sigaret is qua concept ooit uitgedacht in de vorige eeuw en werd midden vorig decennia onverwachts geboren in een wereld van ongeloof en vijandigheid. De damper, zoals de E-sigaret de komende jaren zal gaan heten, zal middels innovatieve verbeteringen zich gaan ontwikkelen en zal een blijvend tabaksalternatief zijn ten koste van de klassieke sigaretten. Producenten kunnen alleen wat verkopen als consumenten het willen kopen, dus er zal de komende jaren goed naar deze consument worden geluisterd zodat ze hen een goed functionerende damper kunnen blijven verkopen. Deze markt valt niet meer uit te roeien. [x]

bronnen: TPD richtlijnen Nederlandstalig, MoneyNews.com, Guardianlv.com, FiercePharma.com, smokefreepartnership.euepha.org, corporateeurope.org, extra bron EU: tobacco mythbuster (EU uitgave en uitleg wat de TPD nu feitelijk inhoudt voor gebruiker en producent)