E-sigaret shops maken zich op voor AMvB van 1 februari 2015

Opiniestuk HotCoilDM

Nederlandse E-sigarettenshops maken zich op voor 1 februari, de datum waarop de Algemene Maatregel van Bestuur inzake E-sigaretten, opgesteld door zogenaamde “experts” (HotCoil: onkundige ambtenaren) in opdracht van staatssecretaris Van Rijn in werking zal treden.

In het kort nog even waar het om gaat:

De Nederlandse overheid vindt dat E-sigaretten zwaarder moeten zijn gereguleerd dan klassieke kankerverwekkende sigaretten.

Hoewel 53 vooraanstaande wetenschappers de WHO hebben proberen te doen inzien dat de E-sigaret amper schadelijke invloed heeft op de gezondheid en een geweldig goed resultaat brengt om rokers van hun stinkpeuk af te helpen, meent de Nederlandse overheid dat het een groot gevaar oplevert voor de “Staats Schatkist” (zij noemen het de Volksgezondheid). De verkoop en het gebruik van de E-sigaret moet dus wel getraineerd worden middels een zware regelgeving. De inkomsten van de farmacie en de belangen van de sigarettenindustrie worden op die manier ook veilig gesteld, want overheid, de farmacie en sigarettenindustrie zijn dikke maatjes.  Noot: De dure, amper functionerende “sigaret-look-alikes E-sigaretten” van tabaksgiganten, voldoen uiteraard al aan de AMvB. De overheid gaat geheel voorbij aan alle positieve berichten die komen van de E-sigarettengebruikers sinds ze de E-sigaret als tabaksalternatief gebruiken. Kortom,  het is allemaal nogal erg doorzichtig met welke intentie de overheid deze AMvB heeft doorgevoerd: In elk geval niet ter bescherming van UW gezondheid!

medscape1

De effecten van de AMvB

Nederlandse E-sigaretten shops moeten als gevolg van deze overheidsmaatregel tal van zaken gaan aanpassen aan hun artikelen. Vorig jaar gaven we al een overzicht van deze maatregelen: AMvB E-sigaretten  Voor de consument is van belang dat een aantal zaken veranderen of verdwijnen. Wat verdwijnt is de open druppelbare Atomizer. In de AMvB wordt deze niet genoemd (waarschijnlijk omdat de overheid dit niet ken), en dus per decreet verboden om te verhandelen. De verpakkingseenheid van liquid mag niet groter meer zijn dan 10ml en een maximum van 20mg/ml nicotine hebben. De tankinhoud van een clearomizer mag niet groter meer zijn dan 2ml. De reden hiervoor wat steeds genoemd wordt door de overheid, zou de “kindveiligheid” zijn.

Etiketten van de liquids moeten voorzien zijn van doodshoofdjes (dit geldt alleen in Nederland, terwijl buiten onze grenzen in EU dit niet hoeft. NVWA hanteert een eigenzinnige CLP interpretatie die gebaseerd is op foutieve interpretatie) en een voelbare driehoek voor blinden. Ook diverse CLP waarschuwingszinnen die feitelijk bedoeld zijn voor zwaar giftige vloeistoffen moeten op het etiket en bijsluiter staan. De overige EU landen doet het wel goed, en daar zien we geen overdreven symbolen en zinnetjes op de etiketten. Verder moeten de liquids zijn voorzien van ingrediëntenlijsten, Nederlandstalige veiligheidssheets (MSDS sheets) en zijn aangemeld bij het vergiftigingscentrum in Utrecht. Dit moet de importeur van de liquids zelf regelen.

Al met al een hele hoop kosten die gemaakt moeten worden om de liquids te kunnen verkopen volgens de letter van de AMvB. Voor veel webshopjes rijzen de kosten dan al snel de pan uit. Maar, er komt meer bij kijken. Voorraad die niet voldoet aan deze draconische administratieve verplichtingen zijn onverkoopbaar. Dit geldt ook voor shops die blijven zitten met tankjes, clearomizers die boven de 2ml aan capaciteit hebben. Voor veel kleine shopjes die niet mee kunnen komen met de AMvB zal deze regelgeving ervoor zorgen dat ze de bedrijfsvoering moeten staken. Shopjes die de verboden artikelen, beschreven in de AMvB, door blijven verkopen riskeren vette boetes, zodat de overheid nog sneller geld naar de schatkist kan overbrengen.

NU inkopen doen voor later!

Veel E-sigarettengebruikers zijn vanaf januari gaan hamsteren in grote hoeveelheden goedkope liquids die niet voldoen aan de specificaties van de AMvB en waar de webshops vanaf moeten. Dit zijn voornamelijk liquids zonder de verordende etiketten, liquids in te grote verpakkingen en liquids met een te hoog nicotinegehalte. Ook clearomizers met meer dan 2ml tankinhoud vliegen sinds 1 januari met hoge kortingen als zoete broodjes over de virtuele toonbank. Een rondje neuzen in de online voorraden van diverse webshops in E-sigaretten wijst uit dat de voorraden flink slinken.

Mocht u nog geïnteresseerd zijn in de door de overheid “verboden”  artikelen, wacht dan niet te lang meer met inkopen. Op 1 februari zult u het moeten doen met duurdere 10ml flesjes en 2ml tankinhoud. [x]