Bibra Toxicologisch rapport: EU en NL overheid zwaar in de fout in classificering E-liquids voor E-sigaretten!

Het is ongehoord, een verschrikkelijke blamage en eigenlijk te triest voor woorden. Hotcoil wist al in maart uit betrouwbare bronnen dat onze eigen Nederlandse overheid, bezig was beleid te maken voor de elektronische sigaret op basis van een foutieve methode voor de bepaling van de classificatie van e-liquid binnen de TPD en CLP. Wij als libertarisch ingestelde Digital Media Site, publiceerden dit in het artikel al in maart j.l: Mogelijk rekenfout bij interpretatie CLP voor E-liquids door NVWA. De Nederlandse overheid, met haar arrogant omhooggevallen onderzoeksinstituut RIVM, forceerde de elektronische sigarettenbranche honderdduizenden flesjes om te labelen wat de Voedsel en Warenautoriteit dan zou gaan controleren. Deed men dit niet, dan zou de Voedsel en Warenautoriteit boetes op gaan leggen. Verder strooiden de overheid en diverse gezondheidsclubjes zeer kwalijke berichten rond in de media over de schadelijkheid van  elektronische sigaret. Echter….

Het toxicologisch onderzoeksbureau “Bibra“, met klanten als Nestlé, Danone en zelfs de WHO, heeft nu voor Ecita (De brancheorganisatie voor de Britse Elektronische sigaretten industrie), een toxicologisch rapport opgesteld van E-liquids, om aan te tonen dat E-liquids helemaal niet zo schadelijk zijn. Bibra heeft na onderzoek de stelling van de elektronische sigarettenbranche bevestigd: E-liquid valt toxicologisch in de laagste klasse van de CLP (Classificatie voor Labeling en verpakkingen) en staat dan op het zelfde niveau of zelfs nog lager, zoals bijvoorbeeld afwasmiddel. Niks doodshoofdjes, beschermende foliepakken, handschoenen en acuut dodelijk gevaar dus!. De Nederlandse overheid heeft E-liquids dus zeer onterecht geclassificeerd in categorie 3 en zelfs 2! We zien dus in het Bibra rapport dat de Nederlandse overheid wel degelijk de komma verkeerd zette.

De foute komma

Hier gaat het om: Begin dit jaar kwam de nVWA aanwaaien met het verhaal dat zij hadden geconstateerd dat de etikettering en gevarenaanduidingen op de flesjes E-liquid niet voldeden aan de richtlijn voor labels en etikettering. Ze vonden hiermee een middel om de elektronische sigarettenbranche uit te dunnen, want er kon opeens gedreigd worden met boetes als men zich niet aan de CLP richtijn zou houden. Controles werden uitgevoerd, en vrijwel alle liquids werden betiteld als onvoldoende geëtiketteerd en onvoldoende gemarkeerd als zeer schadelijk en giftig mengsel. De Esigbond reageerde hierop dat de nVWA bij haar interpretatie de komma verkeerd zette bij de nicotine waardes en dat de labels en etikettering voldeden aan de CLP. (bron: nvwa blundert met richtlijn etikettering nicotinevloeistoffen)

De nVWA dreigde retailers te beboeten als ze niet conform de regels die de nVWA hen oplegde hun liquids etiketten zouden aanpassen. Dit betekende afschrikkende doodshoofdstickers, enorm overdreven zinnen over giftigheid en voorzorgsmaatregelen en allerlei andere afschrikwekkende zinnen die de e-sigarettengebruikers zouden moeten afschrikken de liquids te gebruiken, immers… dan zou de elektronische sigaret ook niet gebruikt worden en nieuwe aanwas zou zo de elektronische sigaret sowieso gaan mijden. Op die manier zou ook de publieke opinie op de verkeerde voet worden gezet over het minder schadelijke alternatief voor tabak. Bijkomend effect was dat dit  de tabaksindustrie en de farmacie zou beschermen omdat deze twee pijlers zijn voor de inkomsten van de staat. De anti e-sigaret propaganda was goed uitgedacht.

De nVWA interpreteerde dan ook de liquid met bijvoorbeeld 11mg/ml als classe 2, maar dit zou uitkomen op 11% nicotine per ml. De waarheid is echter dat 11mg/ml slechts 1,1% nicotine is, waarmee het terecht komt in classe 4 (de lichtste klasse voor gevaaraanduiding). De nVWA verordende echter voor de 11mg/ml een doodshoofdsticker en uitgebreide zware zinnen voor giftigheid. Zo ook voor 6mg/ml wat dus 0,6% nicotine inhoud. Bij dit percentage is niet eens een waarschuwing of aangepaste labeling nodig. Het doodshoofdje en allerlei andere gevarenzinnen, stickers en voelbare waarschuwingen zijn pas nodig bij 2,5% nicotine in het mengsel, ofwel liquid met 25mg/ml.

na de kennisgeving hiervan door de branche

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft dit op zeer arrogante wijze in de “Algemene maatregel van Bestuur” vergadering met de brancheorganisatie en de consumenten belangenorganisatie zitten ontkennen! “Wij weten heus wel hoe het zit”, was het zelfverzekerde antwoord op die vergadering. De nVWA haalde daarna voor de dodelijke hoeveelheid in plaats van ratten (waarop gewoonlijk de LD waarde voor CLP wordt gebaseerd, en waarbij meer nicotine per kg gewicht nodig is om ze om zeep te helpen) opeens een paar muizen uit de kast, en noemde dit het referentiekader. Alles om de E-liquids maar super zwaar gereguleerd te krijgen, met het doel verkopers en importeurs van deze liquids de markt uit te schoppen, zo lijkt het.

Kosten zijn er genoeg gemaakt om het geblunder van de overheid in labels en stickers om te zetten.  Veel retailers zaten namelijk niet te wachten op de excessieve boetes van de overheid en kozen eieren voor hun geld. We schatten dat de branche inmiddels al een kwart miljoen heeft gespendeerd aan labels, stickers heen en weer zendingen, arbeidskosten en het verkrijgen van allerlei documenten om te voldoen aan de krankzinnige eisen die in deze AmvB staan.

Met het Bibra rapport ligt de weg open voor de branche om direct juridische stappen te ondernemen tegen de overheid zodra deze hun dreigementen van het uitdelen van boetes op basis van de etikettering en verpakkingen proberen te laten gelden. De overheid zorgt met haar AmvB verordening aan de hand van deze zelfgenoegzame interpretatie voor een foute etikettering. En… de overheid zegt dus uw gezondheid te bewaken… Met deze maatregelen bewaken ze echter de belangen van de schatkist, tabak en farmaceutische industrie. Laten we wel wezen.. Een groot deel van de Tabaksrichtlijn is immers door de farmaceutische industrie uitgeschreven voor de EU commissie! (bron: Devlin)

Als de overheid een man zou zijn, zou het hem sieren excuses te maken en de schade door deze grove fout te vergoeden aan de branche… als de overheid een man was dus…. maar ja.. Binnen ons libertarische denkraam weten we al dat de overheid haar “snor” weer gaat proberen drukken zoals altijd….

De overheid is het probleem.. niet de oplossing!

[x] Dit artikel bevat zowel feiten als meningen en wij “classificeren” dit artikel dan ook als opiniestuk! Echter.. de feiten liegen niet!

bronnen: Ecita persbericht rapport Bibra, Bibra rapport CLP E-sigaretten, wetenschappers wijzen op EU rekenfout nicotine, harvard universiteit: in 2012 al 29.000.000 e-sigaret gebruikers, EU regulering inpact: jaarlijks 105.000 rokersdoden vanwege ban op hogere nicotine

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Bibra Toxicologisch rapport: EU en NL overheid zwaar in de fout in classificering E-liquids voor E-sigaretten!

 • 27 augustus 2015 at 14:21
  Permalink

  Vraagje, is dit nog doorgevoerd die classificering? Is de huidige etikettering zo streng? Of is men dat van plan dat bij de TPD artikel 20 door te voeren?

  • 27 augustus 2015 at 21:13
   Permalink

   De overheid heeft zich niets aangetrokken van het Bibra rapport. Sterker nog, om hun gelijk te halen hebben ze in mei dit jaar een aanvraag liggen bij de EU om nicotine in de hoogste toxische klasse te laten vallen. Inderdaad is de etikettering zo streng vanaf 1 februari dit jaar. In de TPD staan nog minder “fraaie” zaken. De tabakswet gaat in mei 2016 in werking. Grotendeels lijkend op het nu al ingevoerde Tijdelijk Warenwetbesluit E-sigaretten.

   • 1 september 2015 at 21:33
    Permalink

    Hartelijk bedankt voor je reactie.

Comments are closed.