Obscure E-sigaretten webshops als spinnenweb in mistige ondoorzichtige wereld!

(HotCoil Digital Media Opinie)

Eindelijk is het zover, als verstokte roker besluit je een elektronische sigaret te kopen. Natuurlijk verdiep je je niet in de materie – waarom zou je? – al die letters lezen is veel te veel rompslomp, gewoon plaatjes kijken en bij de meest aantrekkelijke webshop met de mooiste beloften, De beste E-sigaret, of zelfs professioneel, daar ga je naar op jacht. Je wilt tenslotte het beste van de markt met een leuke prijs. Je vergelijkt natuurlijk niets. Je gaat ook geen informatie inwinnen op het dampforum.nu en je lees al helemaal niet de E-dampersgids voor beginners. Kopen wil je, en snel… want…  het is DE manier om je snel en gezond van je rokersverslaving af te helpen. … toch?…

Nah… wacht even, en kom even tot rust… en lees deze lettertjes nu eventjes wel. We willen u eerst even voorzien van wat informatie over valkuilen en interessante weetjes over obscure webshopjes die als een spinnenweb in een mistige en ondoorzichtige wereld u proberen te vangen en u op  zadelen met inferieure, gedateerde E-sigaretten, slechte of geen service en al helemaal geen kennis hebbend van wat ze nu precies verkopen.. Okay.. het artikel is niet erg kort dus pak even wat te drinken en lees dan verder…

Bij het aankopen van een artikel is het zo dat consumenten vaak op zoek gaan naar testresultaten. Ook bij E-sigaretten zijn er testsites te vinden. Het opmerkelijke is echter dat veel van de zogenaamde geteste sites en E-sigarettenmerken nauwelijks in gebruik zijn bij de E-dampers community, waar leden vaak al jáááren lid van zijn. Er zijn testsites te vinden die de nadruk zo leggen op een bepaald type of bepaalde website die “de beste E-sigaret” verkopen. Vaak ondersteund door Amerikaans aandoende “Testimonies”  ofwel mensen – al dan niet fictief of betrokken bij dezelfde site, die vol lof kraaien over het specifieke apparaat of website, die dan “de beste” zou hebben, of de slogan “bekend van TV”  gebruiken (kenners weten dan al dat je die moet laten liggen, want die hebben die E-sigaret wellicht nog nooit gezien) Te mooi om waar te zijn, zou u zeggen… en inderdaad.. helaas is dat het maar al te vaak ook zo..

Wij doken in een testsite en keken waar we naar toe werden geleid. Wij gaan geen specifieke sites noemen in dit stuk, omdat we menen dat u na het lezen van dit artikel dan wel zult beseffen dat u beter eerst informatie via het dampforum.nuAcVoDa of via de Esigbond kunt inwinnen. Maar.. verder dan..  We googlen op “e-sigaret” en “test”.  Op pagina 1 van Google zien we de consumentenbond. Nah, geen reden om aan te nemen dat daar iets bij misleid wordt, en we scrollen verder, naar een van de volgende willekeurig gekozen E-sigaretten testsites. Nu moet u weten dat om hoog in Google te eindigen veel bedrijven gebruik maken van zogenaamde “buddy” sites, ofwel sites die de hoofdsite promoten. Dit levert links en “hits” op, waardoor een site vaak op pagina één, twee of drie komt. We komen er gelijk een paar tegen, waar uiteraard de beste e-sigaret gepromoot wordt. Daar ga je dan als kersverse gretige aspirant E-sigaret koper op kijken natuurlijk.

Wij kwamen op een site uit die we even onder wat scanners legden en even natrokken bij diverse bronnen. De door de E-sigaretten testsite aanbevolen webshop verkoopt een verouderde clearomizer zonder vervangbare coil, een kloon ego batterij, leuk maar erg standaard ego hoesje, oplader, adapter en vloeistof. Opvallend is dat de vloeistof de naam van de fabrikant ontbeert, en we twijfelen eraan of deze voldoet aan de CLP etikettering van de Voedsel- en Warenautoriteit. Maar dat terzijde. Duur!.. Liquid heb je al rond de 3 euro per 10ml, maar een prijs van over een tientje is wel erg hebberig te noemen. “De beste E-sigaretten startset”, die het al lang niet meer haalt bij de hedendaagse technologie van E-sigaretten, heeft een prijs van rond de acht tientjes, maar de snelle beslisser krijgt een vette korting. Korting is voor veel mensen een soort van stroop om als vlieg lekker op te landen. De verstokte roker ziet de site, ziet er goed uit, prima.. staat in de aanslag met zijn bestelling.. maar wacht!!!!..

Een ip trace van deze site laat niet zien wie de site heeft geregistreerd, we zitten met de traceback al wel in Californië, Amerika. De registrar van deze site werd ingevuld door een Panamees bedrijf in het verhullen van registerinformatie. Hmm.. vreemd maar okay, goed afgeschermd voor snuffelaars zoals wij. U zult nooit weten wie aansprakelijk is voor de inhoud van de site. We kijken de voorwaarden in en checken het KVK nummer.. Bedrijf is failliet verklaard een paar jaar geleden, maar lijkt opeens weer springlevend. Ofwel de site is nog maar net in de lucht en heeft al positieve kritieken van duizenden “klanten”.  Yep… erg geloofwaardig. Kijk.. daar zitten gedegen ondernemers achter. (?)

Hoe zit het dan met de service van deze aanbieder van “de beste e-sigaret ter wereld” ? We volgen een spoor naar Youtube en zien daar een klant, die geen positieve testimony schreef bij een promovideo van deze “beste e-sigaret aller tijden”.. Een hoop ellende met de hardware en geen service of garantie. Een andere bron, een community op internet, vertelt een soort gelijk triest verhaal. Klinkt niet al te best voor de “beste sigaret”.

Het gevolg van zo’n kwalijke ervaring bij een webshop omgeven met mist (of was het damp?), zorgt ervoor dat de aspirant roker uit frustratie blijft roken. Deze klant is dus verloren voor e-sigarettenshops die u wel hadden voorzien van juiste informatie, service, knowhow, kwaliteitshardware en een goede aftersales. Maar u bent al weer aan het roken en roept tegen iedereen die het maar wil weten dat het ondingen zijn en de webshops malafide handelaren. Dat is erg jammer..

We halen dus niet voor niets het dampforum, AcVoDa, Esigbond en de E-dampersgids aan als informatie startpunt voor uw koop van een goed functionerende E-sigaret of wanneer deze toch niet lekker werkt, een prima service en klachtoplossing. Beste roker en aspirant damper, INFORMEER uzelf eerst WAT u koopt, en WAAR u het koopt!!. De E-sigarettenmarkt zit momenteel boordevol shopjes die snel geld willen verdienen, geen kennis hebben over wat ze verkopen, en u in de kou laten staan als u er even niet uit komt. Kies dus voor een gerenommeerde E-sigarettenshop waar u snel contact mee kunt leggen (e-mail, telefoonnummer, stenen winkel, dampforum, facebook, etc.. ) en test voor u koopt of u contact krijgt met die webshop. Kijk de reputatie na van de shop en win informatie in bij mensen die al een flinke tijd tevreden dampen (bijvoorbeeld het dampforum).

We hopen u met ons opiniestuk nu te hebben behoed voor een impulsieve aankoop van “de beste E-sigaret in het universum” op een mooie gelikte site. Feit is, dat een e-sigaret namelijk zo persoonlijk is, dat “de beste” namelijk niet voor de massa bestaat, de beste E-sigaret is de E-sigaret waarmee uzelf het prettigste dampt, en niet wat de verkoper u voorschrijft als “beste E-sigaret”…  onthoud dit goed! Probeer eerst indien mogelijk een E-sigaret uit bij de shop. Maak de E-sigaret wereld voor uzelf eerst wat minder mistig, en laat u niet vangen als een vlieg in het grote web van de obscure e-sigaretshopjes….

[X]