Media publiceert wederom onzinnig “angst-artikel” E-sigaret

HotCoilDM opinie artikel

Afgelopen donderdag, 22 januari 2015 was het weer eens zover. Enorme krantenkoppen met de angstaanjagende titel:

“E-sigaret 15 keer kankerverwekkender dan sigaret”

(Begrijp ons goed, met die hoofdletters komen we ook hoger in de google ranglijst net zoals die andere minder ingewijde media)

Nog niet eens een maand geleden publiceerden we een opiniestuk waarin we wetenschapsjournalisten bekritiseerden vanwege hun povere kennis op het gebied van E-sigaretten en hun sensatiedrang tot publiceren, maar verdomd slecht de onderzoeken lezen: De wetenschapsjournalist als expert van e-sigaretten? We zagen het wederom die donderdag opnieuw gebeuren en als paarden met oogkleppen op werd het door zowat alle “kwaliteitskranten” zoals de Telegraaf, het AD, de Standaard, Metro en velen anderen, ongecontroleerd overgenomen en flink verspreid. Wat die Angst-artikelen niet vermeldden was HOE het onderzoek werd uitgevoerd, met welke middelen en vooral dat de e-sigaret bij normaal gebruik in het geheel geen formaldehyde ontwikkelt. Dit opiniestuk laat de echte feiten zien van deze test en hoe deze genoemde media u voorliegt en bedriegt.

De publicatie van het “angst-artikel” is gebaseerd op een publicatie in de New England Journal of Medicine. waarbij het gaat om het vinden van de stof formaldehyde, wat in bepaalde hoeveelheid carcinogeen agent kan worden.  De onderzoekers konden bij reguliere standen van de batterij (tussen de 3 volt en 4.2 volt) nog steeds geen formaldehyde detecteren en dus besloten ze er maar wat volt bij te zetten. Bij 5 volt gingen de vlaggen uit, want ze dachten eindelijk formaldehyde aangetroffen te hebben en werd er gerapporteerd dat de E-sigaret dus formaldehyde bevatte en dus moest die wel zeer kankerverwekkend zijn. Echter dit type coil is nooit bestand tegen een omgezet wattage van 14-16 watt!!! iets wat de onderzoekers over het hoofd hebben gezien.

Iedere nuchtere damper weet dat je met een 2.1 ohm coil, die in een ce4 clearomizer gebruikt werd, nooit 14 of 16 watt kunt zetten zonder dat deze droog bakt en verkoolt. Daar is die coil niet voor gemaakt. Dit is dus complete onkunde van de academici die blijkbaar denken dat dampers dan ook nog eens gaan doordam…eh.. roken…

Het is hKipsigaretetzelfde als wanneer u kip in de oven stopt, die is opgestookt tot een 400 graden en nog eens even lekker daarin laat staan. Het resultaat laat zich raden (zie afbeelding links), en dat gebeurt logischerwijs dan ook met een coil die ook niet geschikt is voor een dergelijk voltage/wattage. Een e-sigaret gebruiker stopt in de regel al bij een minimale dry-hit, en bij “droogbakken” van liquid zal hij zich wel 100x bedenken om die rook, want dat is het dan geworden, gaat inhaleren.

Formaldehyde werd in het onderzoek bij normaal gebruik van de e-sigaret niet gevonden, maar ook niet – integenstelling tot wat de media beweert – bij vijf volt of hoger. Wat men vond waren formaldehyde  hemiacetalen, waarvan men dan maar voor het gemak aan nam dat deze toxisch en carcinogeen zouden zijn. Deze aanname is echter geen feit. In het stuk van cardioloog dr. Farsalinos kunt u de technische details van dit onderzoek in close-up tot u nemen, het werd gepubliceerd op de website van de brancheorganisatie Esigbond.

Ons punt nu verder dan: Het is mondiaal inmiddels al aangetoond dat dit een experiment was van “lik-me-vestje” wat men net zo goed met die kip in de oven had kunnen doen. De uitslag staat dan al vast. Tja, iets verhitten tot ongekende temperaturen, leidt logischerwijs tot verbranding en vorming van minder gezonde stoffen, zoals bijvoorbeeld bij een klassieke sigaret. Als men de e-sigaret dampt zoals het bedoeld is, is er niets aan de hand. De enige kwalijke stof die er dan nog in hangt is de nicotine, en daar valt ook nog een heel ander verhaal over te vertellen, waar we in dit stuk niet op verder gaan.

DampTV geeft hier een duidelijke uitleg (duurt 18min)

Dan terug naar de media. Nadat er indicaties waren dat het onderzoek nogal rammelde, mede dankzij Clive Bates, cardioloog dr. Farsalinos, maar ook dankzij Marleen Finoulst, coördinator Gezondheid en Wetenschap voor het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam), ging het Belgische dagblad “De Standaard” overstag en publiceerde het blad de uitleg:

Mevrouw Finoulst bevestigt dat de berichtgeving over de e-sigaret een storm in een glas water was: ‘Het wordt enorm opgeblazen. Een gewone sigaret is in veel gevallen tot honderd keer kankerverwekkender dan een e-sigaret. Ik zeg niet dat het gezond is om je hele leven lang e-sigaretten te roken, maar verschillende recente analyses wijzen uit dat de e-sigaret het consequent beter doet dan de gewone sigaret.’

Dat is andere koek!.. Wat later op vrijdag zien we wat nuances aangebracht worden door het AD en Metro, maar het kwaad is geschiedt. Veel rokers durven nu niet meer over te stappen op het minder schadelijke tabaksalternatief, en zullen op termijn, door te blijven roken alsnog door de formaldehyde, maar meer door andere carcinogene stoffen rokersziektes gaan ontwikkelen en mogelijk daaraan overlijden. Tevens is de publieke opinie van “leken” dusdanig bespeeld dat de e-sigaret weer in het verdomhoekje staat. We vragen ons af waarom de media deze “verantwoordelijkheid” zo graag op zich neemt?

en ja.. het commentaar van die longfonds directeur,  Rutgers, dat e-sigaretten óók kankerverwekkende stoffen bevatten, ach.. daar vallen we niet meer over.. Die man kunnen we na zijn optreden in vara’s Kassa echt niet meer serieus nemen…

[x]

bronnen:

AcVoDa, Esigbond artikel Farsalinos, Persbericht Esigbond, Busardo, M.O.V.E., American Vaping Association, De Standaard, HotCoilDM de wetenschapsjournalist etc etc. E-cigarette Research, Farsalinos op VaperTrails TV, DampTV Formaldehyde uitzending

 AD Aanpassing aan hun artikelHet Metro artikel met ingreep van Ray Story (UTVG),  De Metro “nuance” als gevolg van hun artikel, Het aangepaste artikel van De Standaard

Met deze bronvermelding hebben we er al meer gegeven dan de reguliere media sinds 2007!.   Vergeet u niet de kip uit de oven te halen?…..