Media laat zich foppen door RIVM broddelwerk

Het RIVM, het Rijkinstituut wat in 2011 voor een onterechte volksonrust zorgde met de mexicaanse griep, kwam onlangs met een factsheet wat een zogenaamd literatuur onderzoek betrof over E-sigaretten.

De literatuur die het meest bestudeerd is is waarschijnlijk het FDA onderzoek wat gedaan werd in 2008, en een paar maanden daarna al teniet werd gedaan met gedegen onderzoek van universiteiten uit Boston, Auckland, Geneve. Welke literatuur het RIVM verder heeft gehanteerd voor dit broddelwerkje is niet duidelijk. De enige giftige stof die nog voor ‘kan’ komen in Elektrische sigaretten is nicotine. residu elementen van formaldehyde liggen ver onder kritische waarde, en zijn niet reactief als carcinogeen. Diëthyleen kwam alleen voor het het FDA sample en is nergens elders aangetroffen (?) De meetmethode is zo strak gehanteerd dat een sample uit de lucht nabij een willekeurige stad meer schadelijke stoffen zou aantonen. De vloeistof voor elektrische sigaretten bevat naast wel of geen nicotine slechts stoffen die al zijn goedgekeurd in de voedsel/warenketen en we gebruiken ze dagelijks in onze producten. Jammer voor het AD en andere media die wel erg schreeuwerig het geweldige nieuws brachten dat de E-sigaret nog schadelijker is dan de kankerverwekkende sigaret en meer schadelijke stoffen zou uitwasemen, maar helaas.. Een klassieke sigaret bevat in ontbranding zeker 4000 schadelijke gassen, polonium, koolmonoxide en teer. De E-sigaret bevat deze elementen niet, en dat is onderbouwd met universitair onderzoek.

Wat bevat de E-sigaret wel?

propyleenglycol en of Vegetable Glycerine, (onschadelijk voor mensen), smaakstoffen die zijn goedgekeurd door de EU en wel of geen nicotine. Het is verbazend en onbegrijpelijk hoe slecht er door de media research wordt gedaan, en klakkeloos onzin wordt overgenomen van een onderzoeksinstelling die bekostigd wordt door een overheid die haar tabaksaccijnzen ziet slinken als gevolg van dit ‘staatsgevaarlijke’ E-rokertje..

De toevoeging dat de E-sigarettenmarkt zich richt op kinderen, is natuurlijk erg makkelijk gesteld. De werkelijkheid is dat E-sigaretten gebruikt worden in de leeftijden vanaf 35+ Deze ex-rokers hebben de gevolgen al ondervonden van het klassieke roken, en willen voor zichzelf een beter tabaksalternatief. Een survey uit 2012 van het Kenniscentrum E-roken liet zien dat men tot aan 35 jaar nauwelijks dampt. Het argument dat kinderen zich massaal zouden vergrijpen aan de E-sigaret is een pure fabel die bedacht is om onwetende mensen angst in te boezemen. Gezondheidsclubjes schermen er graag mee. Ook dienen zij zich van retoriek dat er zoveel schadelijke stoffen uit de e-sigaret zouden komen, maar geen van allen kunnen ze zeggen welke schadelijke stoffen dat dan zouden moeten zijn.

Onze oproep aan de “schreeuwerige” journalisten van de reguliere media, die helaas nog niets hebben onderzocht als het over de E-sigaret gaat: Lees u eens in in echte feiten van universiteiten, bronnen van gebruikers, het elektrisch roken forum en bronnen van het Kenniscentrum E-roken. Wellicht dat er een minder rokerige wereld voor u open gaat. ohja.. een E-sigaret zoals de meeste dampers deze gebruiken, ziet er niet uit als een klassieke sigaret. Ter informatie.

Dan nog even een opmerking aan het adres van het RIVM: Wat uit de literatuur niet als feit bestond, is nu ook geen feit. Feiten ontstaan uit gedegen onderzoek en niet uit overnames uit zogenaamde literatuur, die wetenschappelijk al afgebrand zijn.. bron: het zogenaamde RIVM feitenonderzoekje..

Heren/dames Journalisten en Experts van het RIVM: Hiernaast de link naar studies die er wel toe doen: Overzicht E-sigaret studies

Meer en meer wordt duidelijk dat het probleem zich bevindt in een gedragsintollerantie van overheid en gezondheidsclubjes in plaats van een zogenaamd veiligheidsprobleem. Blijkbaar mag men niet meer de handeling en gedragingen uiten die men nog kent uit het prehistorische rokerstijdperk.

verdere bronnen voor deze blog:

reacties op RIVM factsheet uit de E-rokerswereld

KCER Survey laatste kwartaal 2012

PDF Survey 2012 kenniscentrum E-roken