E-sigaret heksenjacht – De propaganda van de overheidsinquisitie en gezondheidsclubsmissionarissen

Gelooft u nog steeds dat de wereld zo plat is als een pannenkoek? gelooft u nog steeds dat de aarde het middelpunt is van het heelal? Vast niet, en als u het nog wel gelooft, dan mag u nu vanonder die steen komen, en aanschouw al het bewijs wat hiervoor geleverd is.

Met bovenstaande gedachte zitten veel elektronische sigarettengebruikers nu te kijken naar alle propagandistische publicaties over de elektronische sigaret van de overheid (nVWA/RIVM), het longfonds, televisie-longartsen, journalisten van reguliere media en gezondheidsclubmissionarissen. Het zou moeten lijken alsof deze instanties en mensen exact het naadje van de kous weten over dit product. Zelf ingebrachte experts kwaken over de kwalijke en schadelijke aspecten van dit verdoemde tabaksalternatief, de schrik van de blijkbaar door hen gekoesterde carcinogene sigaret. ‘Gij zult roken of stoppen door middel van onze pillen, poeders, pleisters en kauwgum of anders niet’. Die verfoeilijke elektronische sigaret is een duivelse uitvinding en schaadt de gezondheid.

ja, ‘de’ gezondheid. We zetten het er maar speciaal even zo neer, want ze hebben het niet over uw gezondheid. Accijnzen, farmaceutische bonussen op uitschrijven van champix en zyban, vette incasso’s van vergunningengeld voor pleisters en kauwgum, en de ambtelijke eer der arrogantie staan op het spel. Geld, het slijk der aarde is de drijfveer voor deze heksenjacht op de elektronische sigaret. En u dacht nog wel dat het om uw eigen gezondheid ging? De wereld is al lang niet meer plat, en de aarde is al lang niet meer het centrum van het heelal… Zaken die machthebbers en belanghebbenden eeuwen geleden propagandeerden bleken onjuist en wie het tegengestelde beweerde werd geëxcommuniceerd, verbannen of kwam op de brandstapel.

Anno nu, twee weken geleden. Het begon met een “FAB” artikel van TV longarts de Kanter, die een column plaatste waarbij ze aangaf dat dampers geen mensen zijn, en ze rook alleen maar de tabaksindustrie. Vergruisde de elektronische sigaret en probeerde het “stop or die” verhaal door te duwen. Zwart/Wit denken te bevorderen en het grijze (lees e-sigaretgebied), stelselmatig te negeren. Onder andere de heer Fresow, plastisch reconstructiechirurg en voorzitter van de Esigbond, tikte de longarts hier op de vingers, in een beargumenteerd antwoord op haar column.

Daarna de uitzending van Vara Kassa, waarin longfondsdirecteur Rutgers onder het kleed werd geschoffeld met keiharde argumenten door de Esigbond voorzitter en plastisch reconstructiechirurg Fresow. Mensen die op de longfondswebsite en bijbehorend forum hun ervaringsberichten plaatsten werden weg gecensureerd. De berichten werden eenvoudigweg verzameld en naar de digitale jachtvelden gezonden. Op de dampfora werd hier uiteraard schande van gesproken. Het Longfonds deed of haar neus bloedde en ging door met deze “wegpoets” activiteit. Vara Kassa tweet rond dat het longfonds zou hebben beweerd dat Fresow betaald zou zijn door Big Tobacco, maar die tweet wordt na veel response op de onzinnigheid van deze opmerking opeens ingetrokken en gerectificeerd door VaraKassa. Een vieze lage tactiek, zo concludeerde de dampgemeenschap de tweet.

Opeens kwam er een bericht in de media dat een vrouw zou zijn gewond geraakt door een ontploffende elektronische sigaret. Koren op de molen van de propagandisten. Het werd breed uitgemeten, maar helaas voor hun kwam aan het licht dat de e-sigaret die plofte opgeladen werd met een oneigenlijke oplader, namelijk van een Ipad. Uiteraard een schokkend bericht, maar elektronische sigaretten worden helaas, voor de propagandisten dan,  standaard niet geleverd met Ipad adapters, maar met specifiek voor elektronische sigaretten bedoelde wandladers. Maar ook dit was weer een nieuwe steen in de muur rondom de elektronische sigaret.

Deze week dinsdag, net als de Esigbond in vergadering gaat met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, weet de nVWA nog een bericht door te drukken naar de media met de titel “Onvolledig etiket op navulverpakkingen e-sigaret” Dit bericht moest alvast de publieke opinie bewerken, zodat de verhandeling van de Esigbond over de onjuiste interpretatie van het nVWA wat betreft de nicotineaanduiding op de etiketten aan kracht zou verliezen. De Esigbond heeft namelijk bewijzen in handen dat de nVWA de komma bij de berekening niet juist heeft gezet. Bij 25mg/ml nicotine zou er pas een doodshoofdje als stickerwaarschuwing op het label moeten komen, maar de nVWA maakte de fout door onder dwang van boete de elektronische sigaretten handelaren te verplichten dit al op de etiketten te laten zetten bij 2,5mg/ml. Zoals het een nVWA overheidsambtenaar betaamd wordt dan de arrogantie en de koppigheid ingezet en houdt men vol dat men gelijk heeft. Een overheidsinstituut heeft namelijk altijd gelijk, en anders pakken ze hun gelijk. Zij zijn namelijk de onovertroffen overheid die alles weet voor het gepeupel. De reguliere media met hun zakboekjournalisten (weet u nog dat Spits zonder controle artikelen overneemt van andere dagbladen?), namen het gretig over, en dikte de kop ook nog eens fijntjes aan. “Ontmoedig de e-sigaret” en andere dikke propagandistische koppen “plopten” op in diverse dagbladen en op nieuws websites.

De Esigbond reageerde hierop met een artikel dat de nVWA blundert bij de richtlijnen voor de elektronische sigaretten liquids. Dit correct beargumenteerde artikel werd wonderbaarlijk overgenomen door de reguliere media. De tegenreactie liet niet snel op zich wachten en het bericht met gekunstelde kop “Verkopers weigeren doodskop op navulling e-sigaret” werd publiek gemaakt. Uiteraard kwam het  verhaal over kindertjes en E-sigaret gebruik weer naar voren. Men doet voorkomen dat kinderen nu opeens flesjes liquid aan het leegdrinken zijn. (De flesjes hebben overigens een kindveilige sluiting). De nVWA meent dat er een kind is bezweken aan de liquid in het buitenland. We vinden het sowieso onverantwoord dat liquids voor het grijpen zijn voor kinderhandjes en menen dat hier ook een stuk eigen ouderverantwoordelijkheid toegepast mag worden. Klassieke sigaretten hebben geen kindveilige sluiting, doodshoofden, 12 specifieke waarschuwingsregels op de verpakking, en toch wordt dat vergelijk niet gemaakt. Daar zijn bewezen, wèl doden bij gevallen. Gewone sigaretten en ook e-liquids en e-sigaretten, net als alcohol, chloor, parfum, schoonmaakmiddelen en een rijk scala aan andere producten houd je gewoon buiten het bereik van kinderen en dieren. Lijkt ons logisch, maar stond ook al op de oudere etiketten. Ook e-liquids zijn geen “Karvan Cevitam siroopjes” om het maar zo te zeggen.

Een dag na het zeer goed beargumenteerde bericht van de Esigbond wordt een artikel gepubliceerd met de titel “Groeiend bewijs: ‘e-sigaret helemaal niet gezonder”. Dit een een aardige poging wat aan zou moeten tonen dat e-sigaretten kankerverwekkend zouden zijn. Maar… laten we even kijken  hoe dit verhaal echt in elkaar zit, en niet de stuntelige samenvattingen van journalisten van reguliere media overnemen.

Het werkelijke artikel geeft aan dat nicotine een factor is in de groei van reeds gemuteerde kankercellen van welke bron dan ook. Een laboratoriumopstelling waarbij cellen gebruikt werden die onvermijdelijk al zouden leiden tot kankercellen werd hiervoor gebruikt. Het gen p53 (zorgt voor herstel van de cellen) werd uitgeschakeld en het onco gen “KRAS” (kankercel muterende gen) werd geactiveerd. Om cellen en DNA ketens in deze toestand te brengen kun je dus een klassieke sigaret gebruiken, een e-sigaret krijgt dat (gelukkig) niet voor elkaar. Het onderzoek heeft nog geen toetsing ondergaan, en is dus niet geschikt voor acceptatie binnen het wetenschappelijke kader. Wat hierover te zeggen valt is dat een e-sigaret met nicotine de cellen, waarbij de nicotine de factor is die de cellen zal doen muteren. Maar dit zouden ook andere bronnen met nicotine gaan doen. Om de titel dan zo te stellen dat er groeiend bewijs is dat de e-sigaret kankerverwekkend zou zijn, is niet een straatje te ver, maar een compleet continent. Maar toegegeven, het bekt lekker en komt mooi uit om als propaganda tegen de e-sigaret te dienen. Er is overigens nooit gezegd dat de e-sigaret gezond zou zijn, echter, een stuk minder schadelijk dan de klassieke sigaret. Een subtiel maar belangrijk verschil dus.

Dan verschijnt er een bericht dat de staatsecretaris van volksgezondheid, van Rijn, (in de mooie rol als operationeel inquisiteur ) het staatsinstituut RIVM opdracht heeft gegeven om een uitgebreid onderzoek te laten doen naar de damp van de e-sigaret (dit is meermaals verspreid over de jaren gedaan al, maar goed). Het RIVM zal dan wel even aantonen hoe het gesteld is met de damp dus. Nu hebben we het broddelwerk in de vorm van de factsheet natuurlijk nog in ons achterhoofd zitten, (vakkundig gecounterd door Acvoda, die haar eigen wèl beargumenteerde factsheet er tegenover zette) en we vermoeden dat dit het volgende huzarenstukje van propaganda zal opleveren. Kortom hier hebben we maar weinig vertrouwen in. Waarom laat men het onderzoek niet doen door een onafhankelijke partij? Wij denken daar het antwoord wel op te weten. Het onderzoek zou in het najaar gepubliceerd worden, aldus onze wakende overheid.

We stappen terug nu naar het begin van deze heksenjacht. De longarts de Kanter. Noem het voortschrijdend inzicht, of noem het een kering halverwege, maar deze TV longarts biedt haar excuses aan in een open brief aan de dampgemeenschap. Opeens is haar duidelijk geworden dat er wèl echte dampers zijn, dat de reacties wèl gemeend en echt zijn, en dat haar illusie dat achter de e-sigaret de tabaksindustrie zit, toch wel gestoeld is geweest op niet feitelijk bewezen argumenten. Ze krijgt hiervoor ons respect, omdat tot inkeer komen van dwalingen altijd beter is dan het koppig volhouden van overtuigingen die al lang bewezen onjuist zijn aangetoond. Deze TV longarts loopt in vergelijking met het longfonds en de overheid dan ook weer in onze tijd, terwijl overheid en longfonds helaas nog steeds ronddwalen in de middeleeuwse heksenjacht.

Gelooft u nog dat de aarde plat is, en dat de aarde het middelpunt is van het heelal?.. kijk om u heen en aanschouw de wereld in al haar pracht en glorie. Maar wees waakzaam voor elementen die deze pracht en glorie proberen te verstoren. Zij zijn niet uw vriend in uw gezondheid, maar azen op uw geld. Betaal accijnzen, of wordt lid, zodat de directeur zijn vette mercedes kan blijven rijden..

….denk zelf, wees vrij en beschik zelf over uw eigen gezondheid!…

bronnen:

Fab Magazine: Vapers en Dampers: Wie zijn de agressieve ‘believers’ van de e-sigaret?
Fab magazine: Fresow’s repliek
HotCoildm.nl: Esigbond voorzitter leest Longfonds directeur de les in Vara Kassa E-sigaret debat!
VaraKassa Tweet: Longfonds zegt Fresow wordt betaald door tabaksindustrie
FAB Interview: chirurg pleit voor de elektronische sigaret
AD: Vrouw gevangen in vuurbal na ontploffen e-sigaret
Telegraaf: ‘Ontmoedig de e-sigaret’
Nieuws.nl: Verkopers weigeren doodskop op navulling e-sigaret
Telegraaf: Onvolledig etiket op navulling e-sigaret
esigbond: NVWA blundert met richtlijn etikettering nicotinevloeistoffen.
Telegraaf: Groeiend bewijs: ‘e-sigaret helemaal niet gezonder’
Nature: E-cigarettes affect cells
Van Rijn geeft RIVM opdracht onderzoek damp E-sigaret
Gezond Totaal: Open brief Longarts de Kanter

One thought on “E-sigaret heksenjacht – De propaganda van de overheidsinquisitie en gezondheidsclubsmissionarissen

  • 19 april 2014 at 16:33
    Permalink

    NETJES

Comments are closed.