Verbod E-sigaret India speelt smokkelaars in de kaart

De Indiaase krant “The Economic Times” meldt dat de smokkel van elektronische sigaretten stevig zal worden geïntensiveerd als de minister van Volksgezondheid in India de elektronische sigaret zal verbieden.

Ook in India stappen steeds meer rokers over op elektronische sigaretten. Het ministerie van Volksgezondheid in India is nu voornemens om de elektronische sigaret te verbieden na een evaluatie door een technische commissie van naar zeggen “recent” onderzoek inzake de elektronische sigaret. Het Indiaas tabaksinstituut waarschuwt het ministerie voor het verlies van controle op de veiligheid en technische kwaliteit van elektronische sigaretten omdat deze dan zeer zeker illegaal in India zullen worden binnengesmokkeld. Verder zegt het tabaksinstituut dat India met het verbod een enorme achterstand krijgt ten opzichte van de rest van de landen, die de elektronische sigaret gereguleerd hebben. Een verbod is desastreus, aldus het Tabaksinstituut.

In India worden tussen de 30 en 50% van de elektronische sigaretten verkocht via het internet. De gemiddelde prijs ligt daar tussen de 500 en 5000 rupies ( € 6,75- € 66,50). Nadat in 2016 een Indiaase elektronische sigaretten verkoper werd veroordeeld voor deze verkopen tot drie jaar gevangenisstraf, kwam het illegale circuit snel op.

bron: The Economic Times, Indian Express