Raad van State haalt Belgisch Koninklijk Besluit E-sigaret onderuit.

Belgisch Minister van volksgezondheid, Maggie de Block mag haar huiswerk opnieuw doen. De Raad van State in België bepaalde op 11 april jongstleden dat het Koninklijk Besluit niet helemaal rechtvaardig was… sterker nog, het “riekt” naar discriminatie.

Young Woman Smokin Electic Cigarette

 

Het bezwaar wat de Raad van State maakte was tweeledig. Als eerste viel op dat de aanvankelijke datum van 19 mei a.s. vooruit was getrokken naar 13 maart. Dit zorgde voor veel verwarring bij Belgische webshophouders die in principe voor dat ze het doorhadden feitelijk niet meer mochten verkopen.

Het tweede punt van de Raad van State is dat Maggie en haar overheid wel erg inhalig is met de administratiekosten die importeurs moeten maken om een nieuw E-sigaret product op de Belgische markt te zetten. De Belgische overheid – altijd in geldnood verkerend – zou graag hebben gezien dat er 4000 Euro per artikelregistratie zou worden afgetikt. De Raad van State vond dit erg buitensporig en schurkend tegen discriminatie.

We mogen deze wending best op het conto plaatsen van Union Belge Pour la Vape/Belgische Dampbond facebook groep, waar shophouders samen proberen te strijden tegen de absurde tabakswet die de EU momenteel doorvoert. “Er moet nog veel worden gestreden” zo klinkt het, maar “dit is al een kleine overwinning”. Wat voor de Belgen zeker nog van tafel moet is het verbod te kopen op afstand (online dus). In het KB staat namelijk dat dat in België verboden wordt. De strijd gaat door…. ook in België…

bron: De Morgen – Raad van State schorst kb over verkoop van e-sigaret