Nieuw onderzoek zou schadelijkheid E-sigaret aantonen?

Een nieuw onderzoek van het Amerikaanse onderzoekstrio Conklin (universiteit Louisville), Jaspers (North Carolina Universiteit) en Zelikoff (NY universiteit) zou aantonen dat damp van elektronische sigaretten het volgende aan schade aan het menselijk lichaam zou toebrengen: Spermareductie, DNA mutaties in het sperma, Verminderde kans op zwangerschap, schade aan ongeboren kind, vervetting van de lever, genenverandering in de hersenen, mentaal onbalans en ook nog cardiovasculaire problemen (hart en vaten).

De Amerikaanse media kopt hier momenteel natuurlijk gretig mee, en het zal wel niet al te lang duren voordat de Hollandse copycats van onze vertrouwde media dit weer klakkeloos zullen overnemen.

wat overdenkingen die stammen uit onze ervaringen met “reeds getackelde” onderzoeken naar de E-sigaret…

Dit onderzoek is gedaan op last van de Amerikaanse FDA omdat deze data te kort kwam om een goed beleid tegen de elektronische sigaret uit te stippelen. De resultaten komen dus wel heel erg gelegen. In de CV’s van de onderzoekers zien we in elk geval dat Zelikoff in het verleden gewerkt heeft voor Pfizer (farmaceut). Bij de andere twee onderzoekers kunnen we geen link vinden. Waarom is dit belangrijk? Het zou kunnen leiden tot belangenverstrengeling.

De proeven zijn – zoals we uit de Amerikaanse media halen – Invitro (dus laboratorium/reageerbuis) en uitgevoerd op muizen. Interessant zijn het veelvuldig voorkomen van de suggestieve woorden als “kan”, “mogelijk”, “zou kunnen”, “waarschijnlijk”  in de berichtgeving op de diverse websites die dit bericht hebben staan. Voor ons is dit al een indicatie dat niets definitief gezegd kan worden en verder onderzoek nodig is alvorens er wat geconcludeerd kan worden. Het lijkt er dus sterk op dat dit bericht prematuur is, zolang er geen bevestigende onderzoeken zijn gedaan door derden. De testopstelling, de methodiek en de instellingen van de apparatuur is eveneens geheel onduidelijk, en wordt ook in de media niet beschreven.

genepeerOpmerkelijker is het dat geen van die websites die dit artikel voeren een bronverwijzing geven naar dit onderzoek. Is dit al gepubliceerd en is dit al gecontroleerd binnen het “Peer review system” wat gebruikelijk is binnen de wetenschap als iets wordt ontdekt? Wij kunnen hier niets van terugvinden. We verwachten dus aan de hand van dit onderzoek, waarvan de inhoud blijkbaar moeilijk te achterhalen is, wel wat getrompetter van de regulier media. De tijd en de onafhankelijke wetenschap zal het ons leren of dit weer de zoveelste storm in een glas water blijkt te zijn.

In Nederland wordt zwangere vrouwen trouwens al afgeraden te dampen, en het kan een veilig besluit zijn dit advies na te leven totdat dit onderzoek is bevestigd of ontkracht middels een peer review (of het moment dat de baby is geboren natuurlijk). Mocht een lezer toevallig het uitgeschreven onderzoek van deze onderzoekers tegenkomen op internet, dan houden we ons van harte aanbevolen.

Deze onderzoekers kondigden hun schokkende bevindingen aan op 12 februari j.l. bij een meeting in de Marshall Ballroom East, in Washington.

Elders in de wereld, meldt cardioloog Farsalinos, ons wel bekend, dat het overschakelen van roken naar dampen leidt tot verbetering van de bloeddruk. Dat is dan weer mooi nieuws waar we meer vertrouwen in hebben…

primair artikel: Ecigs: Potential health threats build up

bronnen: New and Emerging Tobacco Products: Biomarkers of Exposure and Injury, Vaping linked to host of new health risks, verzameling artikelen Media over dit onderwerp, Farsalinos: Switching from smoking to e-cigarette use leads to improvement in blood pressure