Farmacie Anti-E-sigaret Lobby nu bekend geworden

Tijdens het traject van het opstellen van de Tobacco Product Directive (TPD) door de EU commissie is er door de farmaceutische industrie hard gelobbyd om de E-sigaret van de markt te houden, of om deze te reguleren als medicijn. Er gingen al geruchten over deze lobby in de wandelgangen, maar deze konden pas na het opstellen van de TPD worden bevestigd. Echter, nu is ook bekend welke bedrijven hier achter zaten.

GlaxoSmithKline is één van deze farmaceuten. Ver in de vordering met een inhaleerspray waarmee copd bestreden kan worden, die tevens de eigenschap heeft om het roken tegen te gaan. Deze farmaceut heeft geprobeerd de EU commissie te bewegen de regels voor E-sigaretten enorm te verzwaren, en de E-sigaret te laten classificeren als medicijn, die door de meeste E-sigaretten niet zomaar gehaald kunnen worden. Glaxo steunt daarom ook het overheidsbeleid van Engeland om er een medicijn van te maken.

Johnson & Johnson, een andere grote farmaceut deelde mee in de lobby. Deze Nicorette farmaceut gaat geheel mee in het beleid de E-sigaret als medicijn te classificeren. Hetzelfde geldt voor het Zwitserse Novartis, deze Nicotinel fabrikant sluit zich aan bij het clubje lobbyisten die de EU commissie wilden bewegen naar een beslissing om de E-sigaret onder de geneesmiddelenwetgeving te plaatsen.

Het mag duidelijk zijn welke enorme krachten er bezig zijn geweest bij de tot standkoming van de TPD. Intussen zien we Big Tobacco reageren met het opkopen van goedlopende E-sigarettenmerken, die als basis hebben de wegwerp E-sigaret, Lorillard (Kent) had al Blue Cig opgekocht, zo kocht de Altria groep (Philip Morris) al het merk Greensmoke, en British Tobacco bracht de E-sigaret Vypes uit. Let wel, dit zijn allemaal cartridge systemen.

De Nederlandse E-sigarettenbranche gaat er vooralsnog vanuit dat de refillable systemen met clearomizers verkrijgbaar zullen blijven in Nederland, na de uitwerking van de tabakswet in Nederland. De prognose is dat deze wetgeving nog een jaar of twee op zich zal laten wachten als de TPD volgende week door het EU parlement is geloodst. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken.

bron: MoneyNews.com, Guardianlv.com, FiercePharma.com