Van Rijn ziet vooralsnog niets in algeheel verbod Internetverkoop E-sigaret

In de plenaire vergadering van 19 januari jongstleden is het belangrijkste resultaat voor de damperswereld dat staatssecretaris Van Rijn vooralsnog niets ziet in een algeheel verbod op internetverkoop van elektronische sigaretten. Ondanks het bijna kinderlijk irritant zeuren om dit verbod van dhr Van Gerven (SP) welke hier een motie over indiende, ontraadde de staatssecretaris de motie. De reden die de staatssecretaris hier voor gaf is dat verkoop van de elektronische sigaret met de nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur voor E-sigaretten zonder nicotine (waar het debat onder andere over ging) de verkoopleeftijd van 18+ zowel geldt in stenen winkels als ook op internet. Een specifiek internetverkoopverbod vond de staatssecretaris niet noodzakelijk.

Echter, op aanwijzing van Van Gerven (SP) zou de staatssecretaris wel gaan kijken hoe het tot nu toe bij de staatssecretaris onbekende internetverkoopverbod voor elektronische sigaretten in België werkt en of dit voor Nederland implementeerbaar zou kunnen zijn. Dit zou later geëvolueerd worden na onderzoek.

Maar… de plenaire vergadering ging dus feitelijk over het onderbrengen van de elektronische sigaret zonder nicotine onder de tabakswet. De woordvoerders van de aanwezige partijen (SP, PvdA, CDA, CU, VVD en de PVV) waren het hierover gezamenlijk eens. Regelgeving hieromtrent zal dan ook worden doorgevoerd middels een Algemene Maatregel van Bestuur als supplement op de huidige tabakswet. Ook heatsticks (iQOS van Philip Morris bijvoorbeeld),  kruidendampers en waterpijpen worden hierin meegenomen.

Wat verder naar voren kwam is dat retailers een goed functionerend leeftijdsverificatiesysteem moeten gebruiken, waarbij het systeem vrij gelaten wordt. Vooral het CDA vindt de leeftijdscheck heel belangrijk zodat jongeren onder de 18 jaar geen elektronische sigaretten kunnen aanschaffen. De VVD pleitte voor maatregelen die kleine ondernemers zoals speciaalzaken en tankstations niet al te hard zouden treffen. Ook het CDA wil hiermee rekening houden. mevr Volp (PvdA) wil dat de stof propyleenglycol (basisvloeistof in liquid) uitgebreid op schadelijkheid wordt onderzocht en meent dat de “shishapen” immens populair is. CU woordvoerder Faber denkt nog steeds dat elektronische sigaretten jongeren aanzet tot roken. (dit is reeds meermaals ontkracht d.m.v. onderzoeken uit de UK), Agema van de PVV is alleen met een ondersteunende verklaring aan het woord geweest, maar had verder niets te melden.

Wat opviel is de kennis van de politici over elektronische sigaretten. Je zou kunnen concluderen dat die nagenoeg nihil is. Nog steeds. Als referentie worden nog steeds oude onderzoeken aangehaald, die inmiddels al geruime tijd ontkracht zijn op de methodes die gehanteerd zijn, ofwel op de conclusie. Men lijkt te denken dat de elektronische sigaret anno 2017 nog steeds lijkt op een oude dse801 e-sigaretpen model uit het jaar 2007. We vinden het kennisniveau dus beneden peil en eigenlijk is het onverantwoord dat deze mensen hierover beslissingen nemen.

Samenvattend zijn de belangrijkste punten in deze zitting geweest:

  • - Vooralsnog geen verbod op internetverkoop elektronische sigaretten
  • - Er gaat gekeken worden hoe het Belgische verbod op internetverkoop elektronische sigaretten werkt en of het werkt.
  • - Propyleenglycol gaat worden onderzocht op schadelijkheid
  • - Er komt een Algemene Maatregel van Bestuur voor kruidendampers, hybrides, waterpijpen en elektronische sigaretten zonder nicotine
  • - De handhaving van displays en reclame uitingen.

 bron: debat Video: wijziging tabaks en rookwarenwet