Nederlandse E-sigaret censuur op internet en Social Media

Onder de vlag van reclameregels voor tabak en aanverwante producten heeft de Nederlandse Overheid een verbod ingesteld op internet- en socialmediaberichten die de elektronische sigaret op welke wijze dan ook positief in het zonnetje zet (geldend voor webshops/fabrikanten). De Overheid noemt alles wat positief is met betrekking tot de elektronische sigaret een reclame uiting die bij wet verboden is. Dit heeft mogelijk consequenties voor blogsites, Facebook, reviewsites, visuele media, websites en fora. Het geheel achter gesloten deuren zetten lijkt niet een waterdichte oplossing, zo vernemen we van een betrouwbare bron. In feite is het zo dat wanneer websites en informatiebronnen zich niet vrij mogen uitspreken over een geweldig tabaksalternatief gewoon ordinaire censuur is van Noord-Koreaanse Klasse!

censuur3Met de aanpassing van de reclame op tabak worden nu ook elektronische sigaretten hierbij geschaard. Webshops moeten veel aanpassingen doorvoeren aan hun stenen winkeltje om maar te voldoen aan de absurde regeltjes van onze Overheid. Erger nog is dat webshops inmiddels verplicht zijn om alles wat lijkt op promoten van aankoop van E-sigaretten van hun websites te verwijderen. Een website die handelt in e-sigaretten mag alleen nog het hoognodige aan informatie geven en de boel zo sober mogelijk maken. Grote teksten bij de afbeeldingen “Nicotine is ZEER verslavend” moeten de plaatjes “opsieren”. Er mag vooral niet gezegd worden dat de E-sigaret een 95% minder schadelijk tabaksalternatief is, want de Overheid ziet dat als reclame waar fikse boetes op staan. Het interesseert de Overheid niet dat er stevig moet worden gelogen om de fabel in stand te houden!

Niet alleen krijgen webshops een wel erg “basic” uiterlijk, maar de reclameregels strekken helaas veel verder. Na 20 mei zullen ook fora, social media, blogsites, reviewsites,  en visuele media sites  onder de loep worden genomen op uitingen van webshops en fabrikanten. De meetlat van reclame zal daar ook worden toegepast. Verheerlijking van e-sigaretten is uit den boze, aanbevelingen van E-sigaretten is strafbaar en positieve informatie over E-sigaretten wordt een tricky business. Hoe ver de arm van de Overheid gaat strekken voor gewone burgers die reclame maken voor E-sigaretten of webshops is nog niet duidelijk.

Wij menen dat dit leidt tot het monddood maken van een tabaksalternatief waarvan zeer zeker al heel veel bekend is, en waarbij het grootste feit is dat de E-sigaret in het geheel niet zo schadelijk is als de Overheid ons wil opleggen. We hebben jarenlang onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek achter de rug (Farsalinos, Siegel, Baeyens, Polosa en tal van anderen) die al lang hebben aangetoond dat bij normaal gebruik de E-sigaret met nicotine nauwelijk schadelijker is dan een pittige kop koffie of een hijs Hollandse lucht. Positieve eigenschappen van de E-sigaret mogen dus niet door webshops gemeld worden en de vraag is of het getolereerd blijft worden voor social media etc.

Voor alle informatie sites die opereren in de EU en niet onbelangrijk, gericht zijn op de EU zone wordt het dus oppassen geblazen wat en hoe de informatie gepresenteerd wordt. Als het de Overheid niet zint en meent dat het te positief is, is de kans aanwezig dat er een verrassingsbezoekje wordt afgelegd door een overheids ambtenaar.

Positief lichtpuntje is dat diverse shops inmiddels een conversie doorlopen met hun webshops en stenen winkels, om te overleven in dit inmiddels zeer vijandige overheidsklimaat. We hopen dat de meerderheid van de shops dit gaat lukken. Doet een shop niets en gaat deze op oude voet voort, dan zal het op termijn einde oefening zijn. Daar zorgen de Nvwa controleurs dan wel voor…

Zitten we nu reclame te maken voor de E-sigaret? Neen… beste Overheid, We houden, zijnde een Libertarisch Platform, er niet van dat de waarheid over dit tabaksalternatief met censuur onder stoelen en banken wordt weggeveegd!

bron: Nvwa (first hand info), Retailers en verder:

Trimbos Instituut, Overheid, Tabakswet 2016

(edit: 5/5/2016 red.)

One thought on “Nederlandse E-sigaret censuur op internet en Social Media

  • 4 mei 2016 at 09:31
    Permalink

    overheid, niet meer dan een bende zakkenvullers
    ben benieuwd hoeveel de tabaksindustrie gegeven heeft.

Comments are closed.