Dampersgemeenschap gaat op 29 mei (2015) protesteren tegen de TPD

protestToen vorig jaar onder enorme invloed van de tabakslobby en de farmacielobby artikel 20 (bepalingen E-sigaretten) binnen de Europese tabaksrichtlijn (TPD) werd gehaald, bleek deze bepaling een dusdanige beperking te leggen op de ontwikkeling, verkoop en het gebruik van elektronische sigaretten, dat dit min of meer het einde zou gaan betekenen voor de elektronische sigaret..

Hoewel inmiddels door tal van recente onderzoeken duidelijk is geworden dat de elektronische sigaret enorm veel minder schadelijk is voor de gezondheid EN het beste alternatief is om rokers van hun tabak af te halen, wordt in de TPD de elektronische sigaret, en dus ook de roker, te grave gedragen. Dit alles om de tabaksaccijnzen te waarborgen en de farmaceutische bedrijven tevreden te stellen.

Jawel, de elektronische sigaret mag op de markt blijven, maar dat geldt in de huidige regulering alleen voor de sigaret look-a-likes, die schromelijk tekort komen in de prestaties en de effectiviteit om rokers van hun klassieke sigaret te houden. Alleen de geavanceerde modellen met vloeistoftankjes, betere verdamper-units en meer vermogen krijgen het voor elkaar om de rokers over de streep te trekken. Met een verbod, of een overregulering op deze laatste systemen is het gegarandeerd dat rokers de overstap niet kunnen maken. Met andere woorden, de sigarettenindustrie en de staats-schatkist blijven zo verzekerd van een grote geldstroom, ten koste van de gezondheid van mensen die een minder schadelijk tabaksalternatief voor zichzelf wensen. Ook de farmacie deelt mee in deze winst. Hun nauwelijks effectieve “stoppen met roken” producten zullen bij gebrek aan het beste tabaksalternatief (de E-sigaret) wellicht weer beter gaan verkopen. Kortom. De belangen voor de tabaksgiganten, farmacie en overheden zijn zo netjes veilig gesteld.cartoon

Het Dampersprotest, waaraan dampers uit diverse Europese landen meedoen, (waaronder Nederland),  wil aandacht vragen voor deze onredelijke bepaling in de TPD. Op 29 mei worden in diverse Europese steden manifestaties gehouden in de hoop dat men gaat inzien dat met deze wetgeving niet de volksgezondheid is gediend maar juist dat dit de volksgezondheid zeer veel schade toe brengt. Het aantal rokersdoden zal door deze maatregel niet gaan dalen.

Ook HotCoil Digital Media roept op om deel te nemen aan deze protesten. In Nederland wordt dit protest gehouden in Utrecht op het Domplein vanaf 13u00 op 29 mei 2015.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om daar aanwezig te zijn, dan kunt u ook meehelpen door middel van een kleine donatie op onze Donatiepagina. Laat van u horen, want zonder tegenstem wordt u binnenkort het dampen onmogelijk gemaakt!.

Lees meer over de achtergronden en inhoud van het protest op de site van het Dampers collectief. HotCoil Digital Media zal op die dag nieuwsfeiten publiceren via Twitter en Facebook, welke ook via onze website te volgen zijn.

bronnen: E-sigaretten met Tankjes werken veel beter dan siga-look-alikes, strengere eisen E-sigaret werkt verkoop dodelijke sigaret in de hand, E-sigaret nagenoeg onschadelijk, Diverse verzamelde onderzoeken, analyse laatste RIVM rapport over E-sigaretten

3 thoughts on “Dampersgemeenschap gaat op 29 mei (2015) protesteren tegen de TPD

 • 5 mei 2015 at 22:29
  Permalink

  geweldig mooi samengevat!

 • 6 mei 2015 at 17:53
  Permalink

  Prima initiatief, wat wij als webwinkel ondersteunen en ook onder onze klanten kenbaar hebben gemaakt.

 • 29 november 2015 at 10:24
  Permalink

  Leuk initiatief, hopelijk volgend jaar (2016) weer.

Comments are closed.