Meeste e-sigaretten consumenten gestopt met roken, gezonder, soms twijfel!

In een recent gepubliceerd onderzoek naar online e-sigarettenconsumenten,  (researchers: van Dinska Van Gucht, Karolien Adriaens en Frank Baeyens (Katholieke Universiteit Leuven, België))  is gebleken dat deze consumenten melding maken van stoppen met roken en verbeterde kwaliteit van leven. Echter, een grote minderheid (20%) heeft nog twijfels over de schadelijkheid van elektronische sigaretten. Het onderzoek kwam tot stand met behulp van data van de elektronische sigarettenshop E-cig4u.nl in Woudrichem (NL) uit het tijdsvenster 18 December 2015–12 Januari 2016. De data werd op vrijwillige basis aangeleverd door klanten van deze shop middels een enquête, na aankoop van artikelen.

Het onderzoek laat zien dat de gemiddelde leeftijd van de online shoppers voor elektronische sigaretten rond de 46 jaar oud is. De verdeling man/vrouw is daarbij 57.1/42.9 procent. Jongst gemeten leeftijd is 19 jaar oud, de oudst gemeten leeftijd 78 jaar. 48,8% heeft een opleiding gevolgd op HBO of hoger niveau. De deelnemers kwamen voor ongeveer 73% uit Nederland en rond de 23% uit België.

De meeste dampende deelnemers hebben al één of meerdere stoppogingen erop zitten met conventionele stopmiddelen. De reden dat deze deelnemers wilden stoppen met klassiek roken was voornamelijk de ongerustheid over de gezondheid en een verslechterde fysieke gesteldheid, zo laat het onderzoek zien. Men is voornamelijk gaan dampen vanwege de behoefte aan een verbetering van de gezondheid, of uit kostenbesparing op klassieke sigaretten. De meest gebruikte smaakvarianten zijn tabakblends, fruitsmaken en mint/menthol achtige smaken. De meeste dampers maken gebruik van 2e en 3e generatie hardware (eenvoudige clearomizer systemen en variabel volt/wattage modboxjes zonder aanpassingen).

Opmerkelijk is dat nog steeds 20% van de dampers twijfels heeft over de mate van gezondheidsschade door gebruik van de elektronische sigaret.

Wij (Hotcoil digital mman-1245836_640edia) wijten dit aan de angstartikelen die in de loop van 2008 tot aan heden verspreid zijn door de reguliere media. Dit waren (en zijn) helaas vaak artikelen die uit de context gehaald zijn, niet gePEERD zijn (herhaald door andere onderzoekers ter controle van het resultaat), gesponsord zijn door de pharmaceutische industrie waar bij een negatief resultaat het doel was, maar waar nog een onderzoekje benodigd was om dit negatieve resultaat er van af te leiden. Dit soort onderzoeken zijn inmiddels vakkundig getackeld door medische researchers die objectief in deze materie staan. (redactie).

Ondanks de twijfels menen de ondervraagden dat dampen de minst schadelijke optie is, in vergelijk met roken, medicijnen of nicotine vervangers zoals pleisters en kauwgum.

Het onderzoek laat zien dat de meeste dampers enorme verbetering ervaren in het onderdrukken van de drang (verslaving) om een klassieke sigaret op te steken. Ook een zeer grote meerderheid weet met dampen het sigarettengebruik flink te reduceren en of te stoppen. Andere zaken zoals een frissere adem, betere conditie, makkelijker ademen, betere geur en smaak worden vaak genoemd.

bronnen:

Het hele onderzoek is in het Engels terug te vinden op: International journal of Environmental Research and Public Health.  U kunt op de bronpagina de gehele publicatie gratis downloaden als PDF bestand. Het document draagt de titel: Online Vape Shop Customers Who Use E-Cigarettes Report Abstinence from Smoking and Improved Quality of Life, But a Substantial Minority Still Have Vaping-Related Health Concerns