Marketwatch: mondiale terugval verkopen elektronische sigaretten.

electronic cigaretteEr is een mondiale terugval in het aantal verkopen van elektronische sigaretten. Ongeveer vijf jaar geleden, zagen we een enorme groei in het aantal verkopen van elektronische sigaretten. In Nederland was het jaar 2013 een Topjaar. In 2016 verwacht men echter een teruggang in het aantal verkopen…

 

2013 was mondiaal gezien een jaar waarin de verkoop van elektronische sigaretten in een turbolift zat. Internetwinkels kwamen in dat jaar goed van de grond en goed voorbeeld deed volgen. Overheidsregulering zou nog op zich laten wachten en de elektronische sigaret stond vol in de ontwikkeling. Nu eind 2015 zien we een neergang in het aantal verkopen van elektronische sigaretten, wat deels is veroorzaakt door de slechte kwaliteit dampers die de tabaksgiganten op de markt hebben gebracht. Gebruikers van deze sigalikes kregen niet de voldoening die men verwachtte en een groot deel is terug bij de klassieke sigaret. Een klein deel kocht echter de veel betere elektronische sigaretten, maar merken dat dit type wordt tegengewerkt door overheidsreguleringen die zo ver gaan dat de elektronische sigaret nauwelijks in dat klimaat kan overleven. Toch zit er in de betere E-sigaretten nog wat groei, maar enorm veel minder dan voorgaande twee jaar. we quoten uit “Marketwatch”:

The slowdown has been most noticeable among Big Tobacco’s “cigalike” devices, which look like cigarettes. Sales of those fell 21% and volume dropped 11% during the 12-week period ended Oct. 31, marking the first quarterly decline in sales and volume, according to Nielsen data cited by Wells Fargo.

Sales of vaporizers–the bigger, refillable devices sold at independent vape shops–along with the liquid nicotine used to fill them, have decelerated in recent months, too. The segment is expected to grow just 51% next year, down from an estimated 126% this year and 455% from 2013 to 2014, according to Euromonitor.

Welke redenen liggen ten grondslag aan deze inzakkende markt? Allereerst dus het “bederf” door de sigalikes, die met hun trendy verpakte systemen mooie verwachtingen scheppen en deze niet nakomen. De overheidsreguleringen dus ook en alle negativiteit die de media onterecht rondbazuint met enorme “Fear Headlines”. Immers.. de meeste mensen lezen alleen koppen en niet de inhoud. Op de inhoud van de meeste artikelen valt overigens ook nog genoeg af te dingen.

Kwaliteit van de elektronische sigaret is ook een belangrijke factor waardoor de verkopen teruglopen. Natuurlijk kan men niet veel verwachten van wegwerp e-sigaretjes, maar ook onder de e-sigaretten die beter zouden moeten kunnen presteren wil het niet altijd lukken. Als het materiaal niet deugt, dan haken daarop mensen af. Het niet verzadigd raken na het dampen en andere onpraktische zaken, waaronder ook een gebrek aan instructies bij sommige shops, zorgen voor irritatie en een afhakingspatroon.

Nog zo’n “dingetje” is de veiligheid. Niet alleen de liquids zorgen nog wel eens voor wantrouwen, ook de hardware, zoals ploffende batterijen zorgen voor een onbehaaglijk gevoel, los van het feit dat de meeste “plof”-batterijen niet werden opgeladen met de juiste oplaadapparatuur.

Die veiligheid is inmiddels ook het domein geworden van het ministerie van Volksgezondheid, en de nVWA die toeziet op naleving van de draconische regeltjes die momenteel al gelden voor de e-sigaret en de liquids. Veel regeltjes dus, veel administratie, hoge kosten voor rapporten en certificaten zorgen er nu al voor dat er al wat “vissers” vertrokken zijn bij de “E-sigaret-vijver”. De verwachting voor 2016 is dat er nog meer webshops zullen stoppen onder de druk en kosten die de overheid hen oplegt. Zolang de regulering nog steeds niet definitief vast staat, lopen die kosten alleen maar op. In Nederland zou rond mei 2016 een echt definitieve versie moeten zijn uitgeschreven, omdat de e-sigaret dan valt onder de tabakswet.

Dalende omzetten gedurende 2013-2015 zagen we al binnen de e-sigaretten-branche in Nederland. Gemiddeld verkochten de shops in 2014 al zo’n 30% minder. In 2015 wordt dit geraamd op zo’n 35% minder. Uit sommige bronnen vernemen we dat de omzet met meer dan 50% is gedaald. Wat wel stijgende is, is het aantal stenen shops. Het is echter de vraag hoe winstgevend het nog allemaal blijft als de overheid ook nog eens zou besluiten om accijnzen op vloeistoffen te gaan heffen. Het verschil in prijs wordt dan opgeheven en mensen die vanwege budgettaire redenen dampen zouden dan zomaar terug kunnen grijpen op klassieke sigaretten. Wat overblijft is eenvoudigweg te klein om serieus een e-sigaretten speciaalzaak voor te kunnen runnen. We kunnen concluderen dat het jaar 2016 een zwaar jaar zal worden voor de elektronische sigarettenhandel, waarbij de “mannen van de jongens” gescheiden zullen gaan worden. Terecht is het niet, als we het rapport nog eens doornemen van Public Health England. We denken echter dat dit rapport twee jaar te laat kwam waardoor het tij nu niet meer makkelijk te keren is.

Gebruikte bron: Marketwatch: E-cigarette sales rapidly lose heat, Public Health England

Foto: Fotolia